Greška u sklopu Microsoft Exchange FIP-FS komponente

Microsoft Exchange Server od verzije 2013 i novije inačice, započevši od 1.1.2022. godine u ponoć zahvaćene su sa greškom u komponenti „FIP-FS anti-malware scanning engine“
Provjera verzije koja se izvršava prema datoteci novih potpisa definicija uzrokuje rušenje mehanizma provjere zlonamjernog softvera, što ima za posljedicu nakupljanja poruka elektroničke pošte u redu čekanja, te samim time neisporučivanje poruke prema krajnjem korisniku. Potencijalno se može zapuniti i prostor na mediju za pohranu na samom poslužitelju zbog prevelikog reda čekanja.
Prilikom prethodno navedene provjere verzije nastaje greška 1106, koja se može detektirati u dnevničkim zapisima Microsoft Exchange poslužitelja:

„The FIP-FS Scan Process failed initialization. Error: 0x8004005. Error Details: Unspecified Error" or "Error Code: 0x80004005. Error Description: Can't convert "2201010001" to long“

Trenutno ne postoji službena zakrpa, međutim postoji zadnje dostupno tehničko rješenje od Microsoft Exchange tima koje otklanjanja problem s uputama koje se nalaze na poveznici:
Pozivamo na oprez ukoliko odlučite poduzimati navedene mjere s obzirom da je u specifičnim situacijama potrebno ponovno pokretanje sustava što dodatno može uzrokovati privremeni downtime Vašeg mail servisa. Navedenom tehničkom rješenju cilj je postići normalno funkcioniranje ažuriranja definicija za anti-malware komponentu, sprječavanje zadržavanja poruka u redu čekanja, sprječavanje popunjavanja pohrane na poslužitelju i pravilno isporučivanje poruka elektroničke pošte krajnjim korisnicima.

Dodatne informacije: