Cyber Coalition 22

U ponedjeljak 28. studenog 2022 započela je jedna od najvećih vježbi kibernetičke obrane - Cyber Coalition 2022. Vježba će trajati do 2. prosinca 2022. Cilj vježbe je osnažiti sposobnosti obrane i zajedničke suradnje NATO članica, saveznika i partnera u području kibernetičkog prostora. 

Oko 1000 sudionika iz 26 zemalja saveznica, kao i Finske, Gruzije, Irske, Japana, Švedske, Švicarske, te Europske Unije će tijekom trajanja vježbe zajedno s predstavnicima iz industrije i akademskog sektora zajedno vježbati kako pristupiti stvarnim kibernetičkim izazovima poput kibernetičkih napada na energetsku mrežu ili drugu kritičnu infrastrukturu.

Kibernetička vježba Cyber Coalition 22 pruža jedinstvenu platformu za suradnju, dijeljenje iskustva, najbolje prakse i eksperimentiranje, kroz koju sudionici zajedno s njihovim nacijama pridonose svojoj kibernetičkoj otpornosti.

Cyber Coalition je dugo planirana NATO vježba, koja se održava svake godine od začetka u 2008. godini. Vježba se održava u Talinu (Estonija), a u istoj se sudjeluje i udaljeno iz glavnih gradova nacija koje sudjeluju, kao i drugih lokacija.

Hrvatsko sudjelovanje u ovogodišnjoj vježbi biti će provedeno u organizaciji Zapovjedništva za kibernetički prostor, pri čemu će sudjelovati i Zavod za sigurnost informacijskih sustava zajedno s brojnim drugim predstavnicima iz akademskog sektora i industrije.


[28.11.2022 - 15:13]