Prva SK@UT konferencija

Dana 6. lipnja 2023. u Zagrebu je održana Prva SK@UT konferencija u organizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije i Zavoda za sigurnost informacijskih sustava.

SK@UT je najveći projekt zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora i predstavlja sustav za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno-sponzoriranih kibernetičkih napada, APT kampanja (Advanced Persistent Threat) te drugih kibernetičkih ugroza.

Sustav SK@UT izgradili su Sigurnosno-obavještajna agencija i Zavod za sigurnost informacijskih sustava, a sastoji se od distribuirane mreže senzora u ključnim tijelima. U Centru djeluje združeni tim kibernetičkih stručnjaka iz više tijela sigurnosno-obavještajnog sustava (SOA, ZSIS, VSOA).

SK@UT tako predstavlja tzv. „kibernetički kišobran“ koji trenutno pokriva više od 60 državnih tijela, operatora ključnih usluga i pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. U SK@UT su, uz sva ministarstva i tijela sigurnosno-obavještajnog sustava, uključeni i dijelovi nacionalne kritične i informacijske infrastrukture.

Konferenciju su svojim izlaganjima otvorili ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na konferenciji su, uz navedene, sudjelovali i potpredsjednici Vlade RH i ministri Tomo Medved i Davor Božinović te ministri Marko Primorac, Ivan Malenica i Mario Banožić, kao i predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka Petešić. Uz njih, konferenciji su nazočili savjetnik Predsjednika RH za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, čelnici tijela sigurnosno-obavještajnog sustava RH, predsjednici uprava i direktori pravnih osoba uključenih u SK@UT, predsjednici uprava IT tvrtki iz područja kibernetičke sigurnosti, predstavnici akademske i stručne zajednice, kao i stručnjaci iz tijela uključenih u SK@UT. Na konferenciji je kao gost sudjelovao i ravnatelj Slovenske obavještajno-sigurnosne agencije (SOVA) Joško Kadivnik.

Konferencija je ukupno okupila oko 200 sudionika, predstavnika više od 60 institucija i pravnih osoba uključenih u SK@UT, a razmatrane teme su obuhvaćale sigurnost nacionalnog kibernetičkog prostora, dijeljenje najboljih iskustava i praksi sustava SK@UT, izazove i potrebe transpozicije EU NIS2 direktive u nacionalno zakonodavstvo, kao i pitanja vezana uz ustrojavanje nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost.

Tijekom konferencije predstavljene su i internetske stranice SK@UT-a (www.skaut.hr) na kojima se, uz osnovne informacije o SK@UT-u, nalazi i CTF natjecanje namijenjeno stručnjacima za kibernetičku sigurnost, posebice onim osobama koje su zainteresirane za zapošljavanje u SK@UT-u.