Vijesti

Ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS) mr. sc. Robert Žunac i ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet Zvonimir Stanić potpisali su 31. svibnja 2016. sporazum o poslovnoj suradnji. 
Zavod za sigurnost informacijskih sustava u skladu s nacionalnim i međunarodnim TEMPEST smjernicama uveo je mogućnost akreditiranja tvrtki koje se bave ili planiraju baviti razvojem, proizvodnjom, prodajom, održavanjem ili testiranjem TEMPEST opreme.

Savjetovanje o sigurnosti informacijskih sustava u organizaciji ZSIS-a održano je 10. prosinca. Savjetovanju je nazočilo više od 150 sudionika, čelnika i savjetnika za informacijsku sigurnost u tijelima državne vlasti te voditelja i djelatnika ustrojstvenih jedinica u tim tijelima zaduženih za poslove informacijske sigurnosti.

Vlada Republike Hrvatske donijela je, na sjednici održanoj 7. listopada 2015., Odluku o donošenju Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti.

Sigurnosne objave

Dana 1. ožujka 2016. javno je objavljeno postojanje nove ranjivosti pod nazivom Drown attack koja se odnosi na HTTPS protokol i ostale servise koji se oslanjanju na SSL i TLS kao osnovne kriptografske protokole za sigurnu komunikaciju na internetu.
Tvrtka Trustwave 22. listopada 2015. objavila je pronalazak ranjivosti u jednom od najpopularnijih CMS sustava - Joomla! CMS-u.
Ciljani i prikriveni napadi znatno porasli u proteklih 12 mjeseci, pri čemu su tvrtke u Velikoj Britaniji češća meta nego slične organizacije u Europi.
Jedna trećina DDoS napada praćena je sekundarnim napadima.