Vijesti

Savjetovanje o sigurnosti informacijskih sustava u organizaciji ZSIS-a održano je 10. prosinca. Savjetovanju je nazočilo više od 150 sudionika, čelnika i savjetnika za informacijsku sigurnost u tijelima državne vlasti te voditelja i djelatnika ustrojstvenih jedinica u tim tijelima zaduženih za poslove informacijske sigurnosti.

Vlada Republike Hrvatske donijela je, na sjednici održanoj 7. listopada 2015., Odluku o donošenju Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti.

Ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava mr. sc. Robert Žunac i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mislav Grgić potpisali su 23. studenoga 2015. Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

Ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava mr. sc. Robert Žunac i dekan Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Neven Vrček potpisali su 16. studenoga 2015. Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

Sigurnosne objave

Tvrtka Trustwave 22. listopada 2015. objavila je pronalazak ranjivosti u jednom od najpopularnijih CMS sustava - Joomla! CMS-u.
Ciljani i prikriveni napadi znatno porasli u proteklih 12 mjeseci, pri čemu su tvrtke u Velikoj Britaniji češća meta nego slične organizacije u Europi.
Jedna trećina DDoS napada praćena je sekundarnim napadima.

 
Prijevare kojima su izložene tvrtke koje posluju putem weba (e-commerce) porasle su za 20%.