Vijesti

U Zagrebu su pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića od 23. do 25. rujna 2016. održani Dani zaštite i sigurnosti 2016.

Srce je u okviru Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti, sukladno mjeri A.3.1, zajedno sa sunositeljima ZSIS-om i HAKOM-om izradilo Preporuke za korištenje nacionalnog čvora za međusobnu razmjenu internetskog prometa.

U organizaciji Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu je od 14. do 15. rujna 2016. održan simpozij FSec 2016, jedan od najvažnijih događaja u području informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj.
Ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS) mr. sc. Robert Žunac i ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet Zvonimir Stanić potpisali su 31. svibnja 2016. sporazum o poslovnoj suradnji. 

Sigurnosne objave

Dana 1. ožujka 2016. javno je objavljeno postojanje nove ranjivosti pod nazivom Drown attack koja se odnosi na HTTPS protokol i ostale servise koji se oslanjanju na SSL i TLS kao osnovne kriptografske protokole za sigurnu komunikaciju na internetu.
Tvrtka Trustwave 22. listopada 2015. objavila je pronalazak ranjivosti u jednom od najpopularnijih CMS sustava - Joomla! CMS-u.
Ciljani i prikriveni napadi znatno porasli u proteklih 12 mjeseci, pri čemu su tvrtke u Velikoj Britaniji češća meta nego slične organizacije u Europi.
Jedna trećina DDoS napada praćena je sekundarnim napadima.