Vijesti

Greška u sklopu Microsoft Exchange FIP-FS komponente uzrokuje neisporučivanje poruka elektroničke pošte
Izrađena je nova verzija dokumenta “Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata” nastalog temeljem Mjere G.1.1 Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti. 
Zavod za sigurnost informacijskih sustava i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost izradili su dokument Savjeti za zaštitu osobnih uređaja od kibernetičkih napada koji se odnosi na postupanje s osobnim uređajima (računala, dlanovnici, pametni telefoni, pametni satovi i sl.) koji imaju mogućnost povezivanja s internetom u cilju smanjenja rizika od kibernetičkoga napada na takve uređaje.
Uslijed povećanog broja korisnika koji pristupaju od kuće informacijskim sustavima svojih institucija pojavljuje se prijetnja njihove kompromitacije.

Sigurnosne objave

Dana 9. prosinca 2021. objavljena je nova ranjivost nultog dana u popularnom Java paketu za evidentiranje log4j, naziva Log4Shell (CVE-2021-44228).
Microsoft je 9. studenoga 2021. izdao redoviti set zakrpa za Microsoft Windows operacijske sustave. Primjenom navedenih zakrpa popravlja se šest kritičnih ranjivosti, među kojima je i ranjivost Microsoft Exchange poslužitelja, koja udaljenom autentificiranom napadaču omogućava izvođenje proizvoljnog programskog kôda na poslužitelju.
Također, poznato je da se dvije kritične ranjivosti aktivno iskorištavaju od strane napadača. Stoga se preporuča što brža primjena navedenih zakrpi na Microsoft Exchange poslužitelje i ostala računala koja koriste Microsoft Windows operacijski sustav. 
 
Zavod za sigurnosti informacijskih sustava (ZSIS) uočio je iskorištavanje ranjivosti CVE-2021-34473, CVE-2021-34523 i CVE-2021-31207 u sklopu Microsoft Exchange poslužitelja elektroničke pošte.
Dana 7. srpnja Microsoft je objavio zakrpu za sustave Windows Server 2012, Windows Server 2016 i Windows 10, koja se odnosi na ranjivost CVE-2021-34527

Istaknuto


Prijava incidenata


Normativni akti


Korisni linkovi